Vaakatalo

EtusivuVaakatietoa

Vaakatietoa

Digitaaliset punnitusjärjestelmät

Punnitusjärjestelmät, jotka perustuvat digitaalitekniikkaan.

 

Ei-automaattiset punnitusjärjestelmät

Vaaka vaatii punnitustuloksen aikaansaamiseksi käyttäjän toimenpiteitä.

 

Automaattiset punnitusjärjestelmät

Vaaka suorittaa annettua punnitustehtävää määrätyn ennalta laaditun ohjelman mukaisesti ilman käyttäjän toimenpiteitä.

 

Maksimikapasiteetti

Suurin punnittava kuorma taarapaino huomioiden (mukaan laskettuna).

 

Minimikapasiteetti

Kuorma, jota pienemmät punnitustulokset voivat sisältää suurempia suhteellisia virheitä.

 

Punnitusalue

Pienimmän ja suurimman käyttökuorman välinen alue.

 

Punnitusjärjestelmien tarkkuus

Ominaisuus, joka ilmaisee mittalaitteen kyvyn antaa mittaustulos tietyllä tarkkuudella. Virhe voi olla määritelty prosentuaalisesti laitteen kapasiteetista tai perustuen kansainvälisten tarkastuslaitosten luokituksiin.

 

Esimerkiksi nosturivaaka, joka on kapasiteetiltaan 10 000 kg tarkkuus on ±0,05 % kapasiteetista. Tämä tarkoittaa, että virhe on maksimissaan koko punnitusalueella +/- 5 kg.

 

Näytön porras kertoo, millä erotteluvälillä lukemia näytetään, mutta se ei ole suoraan sama kuin laitteen tarkkuus.

 

OIML

Organisation Internationale de Metrologie Legale, kansainvälinen lakisääteisen mittaamisen järjestö, jonka tehtävänä on harmonisoida varmennettavia mittalaitteita koskevia suosituksia. Pyrkimyksenä on, että kaikissa maissa olisi yhtenäinen menettely varmennettavien mittalaitteiden osalta.

 

Näytön porras (askel)

Digitaalisen näytön porras, millä laite näyttää (vaihtaa) lukemia.

 

Automaattinen nollaus

Kun kuorma on poistettu vaa'alta tai kuorma on alle automaattisen nollausrajan, vaaka nollaa itsensä automaattisesti.

 

Taarausalue

Taarausalue ilmoitettuna kapasiteetista ilmaisee sen, kuinka paljon taarapaino voi maksimissaan olla. Tyypillisesti taarapainolla tarkoitetaan nostoapuvälineiden, kuormalavojen, säiliöiden ja astioiden jne. painoa.

 

Brutto ja netto

Bruttopaino tarkoittaa kokonaispainoa, jossa mukana on myös esimerkiksi pakkausmateriaalin, kuormalavan, nostoapuvälineiden tai vastaavan paino. Nettopaino tarkoittaa itse tavaran painoa, jossa edellä lueteltujen paino ei ole mukana. Vaa'an taaraustoiminnon avulla saadaan brutto- ja nettopainot eriteltyä.

 

Käyttöaika

Käyttöaika täydellä akulla.

 

Virransäästötila (stand by mode)

Laite kytkeytyy automaattisesti virransäästötilaan. Tyypillisesti tämä tapahtuu, jos laitetta ei ole käytetty 10 minuuttiin.

 

Maksimiarvonäyttö

Kun laite on asetettu maksimiarvonäyttötilaan, se jää näyttämään maksimikuormaa, joka on kyseisen mittausjakson aikana ilmentynyt. Esimerkiksi koevetomittauksissa kuormaa, joka maksimissaan ilmeni.

 

Digitaalinen kalibrointi

Digitaalisella kalibroinnilla tarkoitetaan sitä, että viritysparametrit on talletettu vaa'an varmennettuun ja suojattuun muistiin. Digitaalisen kalibroinnin etuna on kalibroinnin luotettavuus ja pysyvyys.

 

IP-suojausluokka

Kansainvälinen luokitus laitteen pöly- ja kosteustiiveydelle. Luokitusnumeron kasvaminen merkitsee tiiviyden paranemista.

 

Tarkastustodistus

Laite on tarkastettu ja kalibroitu koko punnitusalueella käyttäen hyväksyttyjä painoja. Testitulokset ovat nähtävissä tarkastustodistuksessa ja siten voi varmistua, että laite täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Varmennettu laite

Kaupalliseen käyttöön (laskutus painon perusteella) tarkoitetuissa punnituslaitteissa tulee olla virallinen tyyppihyväksyntä kansainväliseltä lakisääteisen mittaamisen järjestöltä. OIML-hyväksyntä ja EC-tyyppihyväksyntä ovat kelvollisia punnitusjärjestelmien hyväksyntöjä Euroopan maissa. Tämän lisäksi laitteelle tulee olla tehty varmennus (vakaus, kruunaus). Voimassaolevan varmennuksen voi tarkastaa laitteessa olevista hyväksyntätarroista ja vakaustodistuksesta.

 

Määräaikaisvarmennus, varmennusväli

Kaupallisessa käytössä (laskutus painon perusteella) olevalla vaa’alla tulee olla varmennus aina voimassa. Laite ensivarmennetaan toimituksen yhteydessä. Varmennus on voimassa 3 vuotta. Tämän jälkeen vaaka tulee varmentaa uudelleen – voimassaoloaika näkyy hyväksymistarroissa. Tarrassa on vuosiluku ja sen kuukauden numero poistettu mihin saakka varmennus on voimassa.

 

Inspecta
LuotettavaKumppaniyritys
Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito
KÄYTTÄJÄTUNNUS
SALASANA

Kirjautuminen

Kirjaudu sisään antamalla
tunnuksesi ja salasanasi.

› Uusi asiakas? Rekisteröidy tästä.
› Unohtuiko salasana?